Konsumera och låna ”smart”

Resurs vill bidra till att du får balans i både plånbok och livet. Här berättar vi om vår syn på klok och smart ekonomi.

Konsumera och låna smartKonsumera och låna smart

Resurs kan inte och ska inte bestämma vad människor gör med sina pengar. Men det vi kan göra – och ska göra - är att bidra till att människor använder sina pengar på ett så klokt och smart sätt som möjligt. Vi vill bidra till balans i plånboken och i livet. Vi vill att det du lånar hos oss går till det du verkligen behöver. För genom att skapa balans i plånboken orkar fler tänka och handla hållbart.

Men ska verkligen Resurs säga åt människor vad de ska göra med sina pengar? Ja och nej. Nej, därför att vi inte har någon rätt att göra det. Ja, för att vi ska bidra till samhället på det sätt vi kan. Vi har en moralisk skyldighet att bidra till samhället i en positiv riktning.

5 tips för dig som skapar möjlighet till en ekonomi i balans

- Gör en budget och planera din ekonomi
- Handla inte för mer än du har råd med
- Tänk efter före du handlar: kommer jag kunna betala fakturan eller delbetalningarna?
- Var noggrann med vilka avgifter och vilken ränta som gäller
- Lägg upp ett långsiktigt sparande

Vår utgångspunkt bygger på att lyssna, resonera och erbjuda smarta lösningar. Inte bara när det kommer till lån och villkor, utan även i de erbjudanden vi skapar tillsammans med våra partners.

Vad används lån och krediter till egentligen?

En bild av de krediter som en aktör som Resurs erbjuder är att de bara används till snabb konsumtion. Faktum är att undersökningar som vi gjort visar att bilden av privatlån och konsumentkrediter är betydligt mer mångfacetterad än så. En person som tar ett privatlån använder faktiskt det ofta till att investera i sitt liv. Genom att använda lånet till att ta en utbildning, ett körkort, köpa eller renovera en bostad bidrar man till att skapa en positiv riktning och balans i livet. Det är många fler lån som används till detta än till snabb konsumtion och resor.

Men, vi behöver likväl ta vårt ansvar. Eftersom vi är ett bolag som gör just det vi gör, det vill säga lånar ut pengar samt erbjuder möjlighet till att delbetala saker och ting, så måste vi göra det enklare för dig att fatta privatekonomiskt smarta och hållbara val.

Vi har lanserat en digital utbildning inom privatekonomi. Vi ser nämligen att kunskapen om hållbar ekonomi blir allt sämre samtidigt som valmöjligheterna när det kommer till betalningar och krediter blir allt fler. Därför behövs mer kunskap. För vi tror att om du har bättre koll på ekonomin så är det bättre för oss alla – för dig, för oss och för samhället.  

Shoppa lagom

Resurs stöttar Shoppa Lagom, som är ett initiativ startat av Alektum och som bidrar till att hjälpa människor att hitta balans i sin plånbok och i sin privatekonomi, vilket därmed bidrar till att minska överskuldsättningen i samhället. På shoppalagom.se finns råd, tips och verktyg för dig som vill veta mer om hur du kan undvika att hamna i skuldfällan och behålla sunda shoppingvanor.

Pengapeppen

Pengapeppen.se, som Alektum initierat, riktar sig till föräldrar som vill prata om pengar med sina barn. Allt fler människor saknar tillräcklig ekonomisk kunskap vilket ökar risken att man skuldsätter sig. Att barn och unga säger sig ha svårt att förklara pengars värde ökar risken för framtida ekonomiska bekymmer. Därför finns pengapeppen.se, som Resurs är en del av och stöttar. Pengapeppen.se ska helt enkelt göra tröskeln lite lägre för samtal om pengar med sina barn.