Låna

Vad kostar det att flytta hemifrån och vad ska man tänka på?

När det är dags att flytta hemifrån ställs du inför ganska många val och frågor. Både praktiska som vilken internetleverantör du ska välja och långsiktiga som om du ska spara pengar och i så fall hur mycket. En sak som är säker är i vart fall att det är bra att göra en budget så att du har koll på din ekonomi innan du flyttar.

Flytta Hemifran Och Flytta Hemifran Budget Vad Kostar Det Att Flytta Hemifran 724×324Flytta Hemifran Och Flytta Hemifran Budget Vad Kostar Det Att Flytta Hemifran 724×324

Gör en flytta hemifrån-budget

Har du kommit till läget att det är dags att flytta hemifrån? Då ska du göra en budget så att du får ett grepp om vad det faktiskt kostar att flytta och att bo själv. Om du har tänkt att du ska köpa en bostadsrätt så behöver du också ha pengar till kontantinsatsen som är 15 % av vad bostaden kostar. Det är alltså bra att börja spara pengar i god tid innan du ska flytta om du ska köpa din bostad. Kanske har dina föräldrar också sparat pengar åt dig som du kan använda till insatsen.

Förut har du kanske inte behövt betala för precis allt hemma. Kanske har dina föräldrar varit generösa och velat bespara dig några utgifter. Nu ska du däremot stå på egna ben och behöver ha klart för dig vilka de olika utgifterna är. Det är dags att göra en flytta hemifrån-budget. Här är en lista över några av de viktigaste posterna du behöver ta upp i budgeten:

  • Hyra (för en hyresrätt) / månadsavgift, ränta och amortering (för en bostadsrätt)
  • Hemförsäkring
  • El
  • Internet
  • Mobiltelefoni
  • Mat
  • Hygienartiklar
  • Transport
  • Nöjen
  • Sparande

Hur ska du klara av alla utgifter?

I flytta hemifrån-budgeten tog vi upp de återkommande kostnaderna som uppstår i ett hem. Förutom dem har vi utgifterna som oftast bara uppstår en gång eller i vart fall inte ofta. Det kan till exempel vara pengar för att köpa möbler och köksgeråd till ditt nya hem. Precis efter en flytt kan det kännas skralt i kassan så det kan vara en bra idé att höra med släkt och vänner om det finns någon som har möbler att ge bort. Ett annat tips är att handla begagnat. Det är ju bra både för miljön och för din ekonomi.

Om du ändå vill eller behöver köpa nytt, men inte har pengar just nu, kan en väg att gå vara att du skaffar dig ett kreditkort. När du handlar med ett kreditkort får du till slutet av nästkommande månad på dig att betala köpet. Kreditkort kommer med en årsavgift, men också med flera förmåner. Här kan du läsa om vad man ska tänka på när man väljer kreditkort. Något som man inte alltid tänker på är att många butiker erbjuder olika betalningsalternativ vid köp. Till exempel att få delbetala köpet. Det är värt att kolla upp!


Klara din ekonomi långsiktigt

Ett viktigt råd att ta med sig är att försöka skapa sig en buffert. Det kan vara så att din låneränta stiger eller att du är sjuk under en period och inte tjänar lika mycket. Då behöver du veta att du klarar dina kostnader ändå. Ett bra sätt är att ha ett sparkonto just för det ändamålet. Det ger dig en trygghet. Det finns också en möjlighet att försäkra sina lån om man skulle hamna i en situation där man inte kan betala dem. Läs mer om det här.


Tips

Om det visar sig att du har svårt att få din ekonomi att gå ihop så kan du ansöka om bostadsbidrag från Försäkringskassan. Det finns ett särskilt bostadsbidrag till unga under 29 år och så finns det ett bidrag till dig som har barn som bor hos dig. Läs mer på deras hemsida.

Till sist vill vi tipsa dig om att Konsumentverket ger många råd till den som ska flytta hemifrån. På sin hemsida har det även ett budgetverktyg som hjälper dig att göra din flytta hemifrån-budget.