Budgetrenovera ditt badrum med enkla medel

Att renovera badrummet hör till det dyraste vi kan göra i hemmet, men med våra tips kan du renovera och fräscha upp badrummet billigt.

Budgetrenovera ditt badrumBudgetrenovera ditt badrum

Budgetrenovera badrum med små eller stora medel

En badrumsrenovering kan vara större eller mindre. Du kan förändra små saker med enkla medel eller så kanske du faktiskt måste renovera badrummet för att det helt enkelt är för slitet, men vill göra det billigt. I den här artikeln får du tipsen som passar dig och din budget på tre olika nivåer.


Små förändringar som sätter stilen i badrummet

Här är några smarta tips som inte kostar så mycket. De passar också att göra i en hyresrätt och kräver inte hjälp av hantverkare:

 • Sätt färg på kaklet med kakeldekor. Har du en bård som kändes kul 1998 men nu blivit lite daterad? Kakeldekor i självhäftande vinyl finns i massor av olika färger och mönster. Du kan skapa en effektfull bård eller täcka hela väggen. När du tröttnat eller flyttar från din bostad är det lätt att ta ner dekoren och den lämnar inga märken efter sig.
 • Färgmatcha med textilier. Handdukar, ett nytt duschdraperi och en matta till golvet i samma färg sätter stilen. Genom att välja färger klokt kan du förändra hur resten av badrummet upplevs. Känns väggar och golv grådaskiga? Välj handdukar och textilier i offwhite i stället för kritvitt så kommer den trista våtrumstapeten att upplevas vitare. Likaså kan en plastmatta i grälla färger upplevas på ett helt annat sätt ihop med rätt färg på textilierna.
 • Även det mest nyrenoverade och stilfulla badrum kan kännas lite sterilt och kalt utan inredningsdetaljer. Mjuka upp känslan med textilier, gröna växter och kanske något föremål i trä eller rotting, som en bänk eller tvättkorg.

Fräscha upp badrummet med en minirenovering

Vill du renovera ditt badrum billigt utan att behöva riva upp allt och börja om från början? Här kommer tipsen till dig! Vissa grejer klarar du själv, andra saker behöver du kanske ta in en hantverkare för att göra.

 • Byt ut toalettsitsen. Att byta toasits är enkelt och gör din toalett superfräsch på ett kick. Det enda du behöver tänka på är att sitsen är kompatibel med din toalettstol. Välj en vit sits för ett stilrent uttryck eller kanske en svart?
 • Måla kakelfogarna med fogfärg. Gamla, missfärgade kakel- och klinkerfogar blir som nya med fogfärg. Det är en färg som är speciellt framtagen för att färga in fogar och du fixar det enkelt själv.
 • Måla om taket. Ett målat badrumstak kan du måla om i en ny kulör. Kanske en trendig grå färg som kontrast till de vita väggarna? Tänk på att använda produkter som är anpassade för våtrum och att följa instruktionerna noga.
 • Byt ut duschmunstycket. Duschmunstycket gör mycket för känslan när du duschar. Välj ett snålspolande så sparar du dessutom på miljön.
 • Sätt in ett badkar. Skapa spakänsla med ett härligt badkar. Det enda du behöver är själva badkaret och en ny golvbrunnssil som har urtag för badkarets avloppsrör. Badkaret kan du fynda billigt begagnat.
 • Skapa mer förvaring. En badrumskommod ger dig massor av förvaring. Har du inte möjlighet att byta ut handfatet mot en kommod finns det tvättställsunderskåp som passar under ditt befintliga handfat. Ett sådant skåp kostar några hundralappar på möbelvaruhus. Du kan också fynda skåp eller andra möbler begagnat.

Renovera badrummet billigt – helt nytt badrum till budgetpris

Ett badrum beräknas ha en livslängd på 15–25 år, så du som äger ditt boende kommer förmodligen att behöva renovera badrummet förr eller senare. För att göra badrumsrenoveringen lite billigare finns det några saker att tänka på:

 • Välj lösningar som kräver färre arbetstimmar. Om du anlitar hantverkare blir arbetstimmarna snabbt en stor kostnad, så välj lösningar som inte är så tidskrävande. Det går till exempel snabbare att sätta upp kakel i standardstorlek än väldigt små eller stora plattor. Det blir också billigare om du placerar toalett, handfat och dusch på samma ställen som i det gamla badrummet. Då behöver inte hantverkaren dra om alla rör. Likaså att välja utanpåliggande rör i stället för att bygga in rören i väggarna. Välj bort den vägghängda toaletten till förmån för en som har avloppet ner i golvet, och detsamma gäller handfatet.
 • Välj billigare material. Marmor och natursten ger ett väldigt exklusivt och vackert intryck – men smakar det, så kostar det. Ett standardkakel eller en våtrumsmatta har minst lika god funktion men är betydligt billigare.
 • Bevara det gamla eller fynda begagnat. Golvbrunnen ska du alltid byta ut vid en badrumsrenovering, men sanitetsporslin som toalett och handfat håller ofta länge. Vissa saker behöver du kanske inte byta ut – rådgör med en hantverkare om vad som kan behållas i just ditt badrum. Du kan också fynda badrumsinredning begagnat.
 • Välj enklare standard. Det finns många lyxiga detaljer som är trevliga i badrummet, men som man inte måste ha. Ett enkelt tvättställ i stället för kommod, dusch i stället för hörnbadkar och vanligt duschmunstycke i stället för takdusch, är några sådana val.

Renovering som passar din ekonomi

Som du märker finns det många val att göra när det gäller badrummet och bara du kan avgöra vad som är viktigt för dig och vad som passar din ekonomi. Kanske har du inte möjlighet att betala allt på en gång? Många byggvaruhus erbjuder delbetalning så att du kan välja att betala lite i taget. Läs mer om olika sätt att finansiera renoveringen här.

Lycka till med badrumsrenoveringen!


Läs liknande artiklar