Låna

Blancolån eller privatlån, vad skiljer egentligen lånen?

Om du kommit i en situation där du skulle behöva ta ett lån är det inte alltid lätt att veta var du ska börja. För det visar sig snabbt att det finns flera olika typer av lån att välja mellan. Vilket lån ska du välja? Vad är det exempelvis för skillnad på privatlån och blancolån? Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Resurs Insights Blancolån Eller PrivatlånResurs Insights Blancolån Eller Privatlån

Vad är ett blancolån?

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, det vill säga en utlåning som baseras på din förmåga att betala tillbaka pengarna. Banken gör en kreditupplysning för att kunna bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet. Du bestämmer själv vad du ska använda pengarna till och väljer en återbetalningstid som passar dig. Du kan ta upp till 18 år som återbetalningstid för lånet. Blancolånet kallas även för ett konsumtionslån på grund av att du som kund själv bestämmer vad lånet ska användas till.


Finns det någon nackdel med ett blancolån?

Eftersom blancolånet är ett lån där du inte behöver ha någon säkerhet så har det begränsningen att du inte kan låna mer än 600 000 kr. Beloppsgränsen är satt i och med att det innebär en ganska hög risk för banken att låna ut pengar utan säkerhet. Räntan på lånet baseras på din kreditvärdighet och blir för det mesta något högre än när du tar ett lån med säkerhet. Också avgifterna blir högre än vid ett lån med säkerhet.


Vad är det för skillnad på privatlån och blancolån?

Det enkla svaret på frågan är ”ingenting”. Blancolån kallas allt oftare för privatlån och de gånger du tar ett privatlån utan att du behöver ställa en säkerhet till banken så är de två lånetyperna det samma. Det finns däremot privatlån där banken kräver en säkerhet. Det är oftast bolån eller billån och det är storbankerna som erbjuder dem. I de fallet är ju skillnaden stor mellan blancolån och privatlån.


Privatlån med säkerhet – vad innebär det?

Ett lån med säkerhet innebär att det är du som tar lånet som står för risken. En följd av det innebär att långivaren har en möjlighet att kunna låna ut ett större belopp. När banken kräver en säkerhet vill de att du exempelvis har en fastighet som banken kan sälja om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Fördelen med ett lån med säkerhet är att räntan och avgifterna blir lägre.


Privatlån utan säkerhet / blancolån

Nackdelar

  • Räntan och avgifterna är högre eftersom du inte behöver ge banken säkerhet för lånet.
  • Lånet kan i slutändan bli mycket dyrare än du hade tänkt dig. Fråga dig om du verkligen behöver lånet och hur mycket du i så fall behöver låna.

Fördelar

  • Du bestämmer själv vad du ska använda pengarna till.
  • Du bestämmer själv hur lång tid du behöver för att betala tillbaka lånet (max 18 år).