Så kan du spara pengar
Att spara pengar är en nödvändighet. Visst ska man leva lite också, men det är viktigt att hitta en bra balans mellan att lägga undan pengar och att göra sig av med dem. Det räcker oftast med att du lägger undan lite varje månad.
Många tycker det är svårt att börja spara dels för att det upplevs finnas roligare saker att lägga pengarna på i stunden eller för att det saknas ett tydligt syfte och mål. Pensionen känns kanske för långt fram och det dröjer många år innan barnen behöver ett startkapital. Ursäkterna är många men faktum är att det sällan kommer ett bättre tillfälle att börja spara än precis just nu. Därför har vi tagit fram lite spara pengar tips om hur du ska tänka gällande ditt sparande.
Varför ska jag spara pengar?
Det finns många anledningar till att börja spara. Man kan skilja på långsiktigt sparande och kortsiktigt sparande, något vi går in på senare. Men det handlar i det stora hela om trygghet och garanti. Du kan inte köpa lycka. Att ha en buffert skänker däremot en trygghet i vardagen som i sin tur gör dig lugnare, som i längden förmodligen gör dig lite lyckligare. Att ha pengar sparade på ett- eller flera konton är klokt, både för en tryggare vardag och skönare framtid.
Skulle något plötsligt hända, som exempelvis att diskmaskinen går sönder eller du blir av med jobbet, är det skönt att ha pengar undanstoppade. Man brukar rekommendera att ha en summa motsvarande två månadslöner på ett sparkonto för oförutsebara utgifter. Att spara för framtiden, till dig själv eller till någon du bryr dig om, är något som i stunden kan kännas motsträvigt men som du i det långa loppet kommer vara oändligt tacksam över att du gjort.
Hur kan jag spara pengar?
Att spara lite är bättre än att inte spara alls. Ju mer du lyckas spara under en månad, desto bättre, sedan ska det såklart inte gå ut över livskvalitén allt för mycket. Vill du spara till en buffert relativt snabbt? Försök att lägga minst 10 % av din lön varje månad, på ett sparkonto som du inte kommer åt allt för enkelt. Det kan kännas som en rätt stor summa som kräver sina kompromisser, men det finns rätt många saker som du kan ändra rutin på utan att det känns som allt för stora uppoffringar.
Här kommer ett några exempel på små saker du kan göra, som gör stor skillnad på din ekonomi:
- Gör en budget varje månad – planera dina utgifter och lämna utrymme för ett par spontana köp/utgifter.
- Storhandla – gör en matsedel för veckan och använd liknande råvaror i maten så du inte behöver nya varje måltid. Köp storpack och produkter med längre hållbarhet. Undvik småhandlande.
- Lämna bilen hemma – många gånger tar du bilen av ren vana. Försök att fundera en vända till, behövs den verkligen? Oftast går det minst lika bra, och snabbt, att promenera eller att ta cykeln. Du kan även spara en rejäl slant på att välja bort bilen.
- Fundera ett varv till – ställ följande frågor till dig själv. Behöver jag VERKLIGEN det här? Tillför det något? De spontana köpen är oftast de som lämnar störst hål i plånboken.
- Återanvänd – ibland tröttnar du på saker, försök då att fundera på andra användningsområden snarare än att köpa nytt. En inredningsdetalj kan få nytt liv genom att bara placeras i ett nytt rum eller en ny miljö. En urtvättad tröja kan bli som ny om du färgar om den. Är du riktigt händig kan du även göra om kläder till inredningsprylar och vice versa.
- Se över dina abonnemang – var kan du spara pengar? Lusläs dina telefonräkningar och fundera över vad du kan skära ner på. Känns något onödigt dyrt, som dina försäkringar eller elavtal? Ta dig tid att gå in och jämföra alla alternativ. Försök exempelvis att hitta ett försäkringsbolag som täcker allt det du vill försäkra och undvik flera olika avtal.
Kortsiktigt sparande
Att spara pengar till specifika saker eller händelser som till exempel en resa, körkortet eller en lyxigare pryl räknas som kortsiktigt sparande. Det innebär att du har ett tydligt sparmål och det i sig kan göra sparandet lite enklare. Att ha något, inom snar framtid, som motiverar att göra några kompromisser känns ofta mer genomförbart. Men som benämningen avslöjar är det inte ett sparande som består. När du kommit upp i bestämd summa gör du dig av med pengarna. Att spara till något specifik och att sätta ett sparmål är däremot inget ont. När du ser att det faktiskt går att lägga undan pengar och får in en spar-vana har du kommit en lång bit på vägen.
Långsiktigt sparande
Till långsiktigt sparande hör exempelvis pensionssparande och att spara till barn och barnbarn. Det är pengar du inte ska röra förrän det är dags att röra dem. Börjar du med ditt långsiktiga sparande i god tid räcker det med att du lägger undan lite varje månad, som till exempel ett par hundralappar. När du sedan börjar jobba kan du höja sparsumman ytterligare lite. Det här är pengar som du kommer ha stor nytta av på längre sikt.
Hur mycket ska jag spara?
Det är helt beroende på vad du sparar till. Sparar du till en resa? Då kan det vara bra att försöka göra en resebudget och fundera ut ungefär hur mycket pengar som kommer att gå åt. Låt sedan budgeten sätta ribban.
Det finns såklart ingen bestämd summa för hur mycket du bör spara för framtiden. Det beror helt enkelt på vad du har för mål och vad du vill bygga för slags säkerhetsnät till dess. Fundera även över vad som känns rimligt att lägga undan för framtiden, i nuläget. Är du student eller arbetslös är det mer än tillräckligt att lägga undan några hundra i månaden. Jobbar du och har en stabil inkomst kan och bör du lägga undan lite mer.
Var ska jag spara mina pengar?
Det finns flera olika sätt och ställen att spara pengar på. De flesta banker erbjuder sparkonton med ränta. Placerar du dina pengar på ett sparkonto kan det vara bra att först jämföra några olika bankers sparränta och villkor. Att ha pengar på ett sparkonto är smart om du ska använda pengarna inom snar framtid (kortsiktigt sparande). För ditt långsiktiga sparande är det däremot bättre att placera pengarna i fonder eller aktier. Känner du dig osäker på hur du ska placera pengarna? Hos bankerna erbjuds ofta bra rådgivning.