Behöver du hjälp med ekonomin?
Har du kommit till ett läge där du tycker att du egentligen borde ha mer pengar kvar i slutet av månaden än vad du har? Kanske är det något du behöver, men det verkar vara omöjligt att få ihop tillräckligt med pengar. Då är det dags att se över din ekonomi! Här har vi samlat tips och hjälp så att du kan få ett grepp om den.
Få grepp om din ekonomi
Din ekonomi består av inkomster och utgifter. För att få ett bättre grepp och kontroll över din privatekonomi kan du se över både inkomsterna och utgifterna för att sedan göra en budget. Det är ett kraftfullt verktyg som ger en tydlig bild över vad du gör med dina pengar. Använd papper och penna, skapa ett Excel-dokument eller gå in på Konsumentverkets hemsida och använd deras budgetverktyg. Välj det som passar dig och sätt igång.
Gå igenom din ekonomi och gör en budget
Börja med att lista dina fasta utgifter som till exempel kostnad för ditt boende, mobilabonnemang och försäkringar. När du har gjort det går du över till dina rörliga utgifter. Här hamnar exempelvis kläder, mat och nöjen. En bra metod för att få en överblick över vad du har lagt dina pengar på är att titta på ditt senaste kontoutdrag. Lägg in det du gjort av med den senaste månaden. När du är klar med utgifterna lägger du in dina inkomster som till exempel lön, bostadsbidrag, barnbidrag eller studiemedel.
När du har lagt ihop dina utgifter respektive inkomster börjar nästa del av arbetet: var kan du göra förändringar och till sist hur mycket vill du lägga på de olika posterna.
Abonnemang och prenumerationer. Här kan du ha mycket att vinna genom att gå igenom dina olika abonnemang och prenumerationer. Vad har du för mobilabonnemang, vad betalar du för internet, vilka streamingtjänster abonnerar du på? Prenumererar du kanske på någon tidskrift? Kontrollera hos de olika leverantörerna om det finns billigare alternativ som du skulle kunna byta till och fundera på om det är något du inte behöver längre.
Bostad. Kostnaden för boende brukar utgöra den största delen av hushållets utgifter. Om du äger din bostad och har lån på den är det en god idé att kontakta din bank för att se om du kan omförhandla räntan på lånet. Bor du i stället i en hyresrätt kan du se över möjligheten att flytta till en med billigare hyra.
Transport. Finns det något att ändra på där? Om du har egen bil kan du först och främst fråga dig om du behöver den. Använder du inte bilen så ofta är en bilpool ett billigare alternativ. Ett annat alternativ är att cykla eller åka kollektivt om det fungerar i ditt liv.
Försäkringar. Om du har försäkringar i olika bolag kan du många gånger få ner premien för dem genom att samla dem hos samma bolag.
Mat. Matkontot kan lätt springa iväg. Om du inte brukar ha med dig matlåda till jobbet så börja med det. En dag i veckan till en början och sen kanske två eller fler när du känner dig varm i kläderna. Titta på extrapriser i affären när du handlar. Kanske kan du köpa extra av något som är till bra pris och lägga in i frysen.
Spara först – handla sen
Det kraftfullaste tipset vi kan ge dig är att helt enkelt inte handla. Tipset är inte helt realistiskt, men det ligger ändå någonting i det. Ett mer användbart tips är att inte handla förrän du har pengar. För att komma dit behöver du bygga upp en stabil ekonomi genom att spara pengar varje månad. Då kan du spara ihop det du behöver för att göra ditt köp. Det är också viktigt att lägga undan pengar för att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter, om du har möjlighet. Starta ett månadssparande och bestäm dig för hur mycket du kan lägga undan varje månad. Varje hundralapp är en värdefull väg mot en tryggare och förbättrad ekonomi för dig.
Samla dina lån
Ibland kommer situationer då man handlar på kredit, kanske tar ett lån eller gör ett köp på avbetalning. Det är bra att de möjligheterna finns. Det kan dock bli besvärligt och dyrt om du har samlat på dig flera lån och krediter som tickar på med räntor och avgifter. Ett sätt att få ner dina kostnader är att samla dem hos en långivare. Kontakta till exempel din bank eller en kreditförmedlare för att se vad de kan erbjuda dig. Många gånger kan du få en bättre ränta genom att bara ha ett lån och du kan också få en längre återbetalningstid. Här finns pengar att spara. Läs mer om vad det innebär att samla dina lån.
Professionell hjälp
Skulle du ha hamnat i en svårare ekonomisk situation och känner att du behöver professionell hjälp med din ekonomi så kan du vända dig till den lokala budget- och skuldrådgivaren i din kommun. Du kan läsa mer om det på Konsumentverkets hemsida.
Inkomsterna då?
När man pratar om privatekonomi ligger ofta fokuset på utgifterna, men vi ska inte glömma bort möjligheten att ändra på sina inkomster. Har du ett arbete så är ett tips att våga löneförhandla. Det kanske finns något du kan göra för att få högre lön. Jobbar du deltid kan du överväga att gå upp till heltid om du har möjlighet till det. Du kan också skaffa dig ett extrajobb för att öka på dina inkomster eller helt enkelt byta till ett mer välbetalt arbete.
Till sist
Sätt upp realistiska mål för dig som du har en möjlighet att nå. Förändringar tar tid.