Hur ska du betala drömresan?

Semestern står för dörren. Veckorna är vigda åt en välförtjänt semester och resmålet är bestämt. Nu återstår bara den lilla detaljen med pengarna. En sak är klar. Semester är sällan billigt (prisvärt kan det förstås vara) och semesterveckan med familjen eller pojkvännen gräver ett större eller mindre hål i kassan. Så vad göra? Hårdspara innan resan eller ta ett privatlån för att förverkliga resan? Här får du några tips på hur du kan välja att betala din drömresa.

En vecka i Grekland med familj, 30 000-40 000 kronor. Skidresa i Österrike med två vuxna och två barn, 30 000-60 000 kronor. Dykresa till Maldiverna med familjen, 100 000 – 150 000 kronor. Det blir snabbt stora tal när det ska semestras. Men samtidigt tar vi oss råd för vi vet att investeringen kan vara flerdubbelt värd i upplevelser och umgänge som ger minnen för livet.

Oavsett värde är det mycket pengar som ska lastas ur kontot, sparas eller lånas ihop. Pengar som ofta ska arbetas ihop under ett eller flera år och spenderas på 7-14 dagar under solen eller på snön. Så hur ska man tänka om hur man bäst finansierar drömsemestern?

Så hur ska man tänka om hur man bäst finansierar drömsemestern?

4 tips på hur du finansierar din semesterresa

1.”Knäck spargrisen” – Ta 100 % från sparkontot

Om man är av den sparsamma personligheten finns pengarna kanske redan på ett spar- eller semesterkonto. Då är saken klar och det är bara att glatt betala när räkningen från flygbolaget, hotellet eller resebolaget dimper ner i lådan. Klappat och klart med den enda nackdelen att saldot på kontot nu tappat höjd.

2. ”Spara först & njut sedan” ­– Spara till hela resan

Om man har lite framförhållning, säg 6-12 månader, och har lite marginaler är sparande inför resan ett bra sätt att ”spara först och njuta sedan”. Med hård disciplin och en del försakande (få andra inköp) kan en familj spara tusenlappar i månaden och på sex månader få ihop 15 000 – 25 000 kronor som betalar räkningen från Ticket på den härliga resan till Kreta.

3. ”Det bästa av två världar” – Kombo Spara-låna

Kanske kommer ni på att Thailandsresan ska ske redan till jul, om bara tre månader. Ni känner att resan skulle bli ett minne för livet och en investering i varandra. Ni slår till men pressar tillfälligt ekonomin för att göra detta möjligt. Då kan det vara smart att kombinera sparande med ett litet lån. Exempelvis bestämmer ni er för att spara ihop fickpengarna till resa men väljer att finansiera flyg och hotell med ett privatlån. Därmed blir återbetalningen snabbare.

4. ”Carpe diem” – Delbetala resan eller ta ett privatlån

Plötsligt står resan med stort R framför dig. Om drömresan står för dörren och du har extra semester att ta ut kanske du gör bäst i att fånga chansen direkt och åka redan om ett par veckor. Eftersom drömresan dök upp oväntat har du inte pengarna på kontot. Då finns det fördelaktiga alternativ inom delbetalning eller privatlån. Med privatlån bestämmer du själv hur snabbt du vill betala av resan och kan alltid betala av hela summan när du vill.

Om drömresan står för dörren och du har extra semester att ta ut kanske du gör bäst i att fånga chansen direkt och åka redan om ett par veckor.

2017 hetaste resmål enligt Vagabond

Långresor i toppen 2017

1.     Kapstaden, Sydafrika. Bäst alla kategorier!

Sol och bad. Storstad. Vin och mat. Historia och kultur. Vandring och aktiviteter. Djur och safari. Det finns resmål som har allt. Kapstaden är ett sådant. Hit kan man återvända gång på gång utan att få nog. Helt enkelt för att det finns så mycket att göra här och så många sätt att njuta av Kapstaden. Ena dagen vinsafari i Stellenbosch, andra dagen dyka med vithajar.

2.     Sri Lanka. Asiens bäst bevarade hemlighet

Den droppformade ön söder om Indien hette tidigare Ceylon och före det Serendip, ett namn som gett upphov till ett ord på flera språk (engelska serendipity, svenska serendipitet) som beskriver känslan du får när du av en slump upptäcker något vackert i samband med sökandet efter något helt annat. Hänger du med?

3.     Hawaii, USA. Avlägsen men gästvänlig

Hawaii har blivit hett igen. Efter att ha dragits med en aura av daterad 1980-talslyx har den avlägsna arkipelagen åter hamnat i takt med omvärlden. Hawaii 2.0 handlar om ekoturism, bra mat och ett nyvaket intresse för genuin hawaiiansk kultur. Kombineras smartast med en längre semester på USA:s fastland.

4.     Palma de Mallorca, Spanien. Den perfekta weekendstaden

En bra weekendstad ska vara behändig i storlek, charmig, rymma fantastiska restauranger, kaféer och barer, vara promenadvänlig, ha bra shopping, schysta hotell, vacker arkitektur och med gott om direktflyg från Sverige. Vips, där har ni receptet på Palma de Mallorca.

5.     Kalifornien, USA. Den kompletta delstaten

Kalifornien är mer än en delstat. Det är en sinnesstämning. Kalifornien har solsken i blick och surfbräda under armen. Den lättsamma och liberala livsstilen är välgörande och tilltalande för stela nordbor. Det har heller aldrig varit så lätt att ta sig till Kalifornien som nu, med flera direktlinjer från Skandinavien.

Så finansierar du drömsemestern

Låna eller spara till semestern

Hur mycket vill du låna?

Ange ett lånebelopp mellan 10 000 kr och 300 000 kr. Välj därefter den återbetalningsplan som passar dig.

Välj återbetalningsplan

Din betalningsplan på 6 - 12 år baserat på månatlig avbetalning.

 • Betala
  566 kr
  per månad i
  12 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  632 kr
  per månad i
  10 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  733 kr
  per månad i
  8 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  905 kr
  per månad i
  6 år
  Exempelränta 8,02 %
Representativt exempel: Vid ett kreditbelopp om 100 000 kr med rörlig årsränta om 8,02 % och 6 års löptid (återbetalningstid) uppgår den effektiva räntan till 8,88 %. I exemplet ingår administrationsavgift om 19 kr per månad och uppläggningsavgift om 399 kr. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 1 792 kr och det sammanlagda beloppet att betala blir 129096 kr fördelat på 72 avbetalningar. Exemplet, som är beräknat 2017-09-01, förutsätter att ränta och avgifter är oförändrade under hela kreditperioden. Avrundning till närmaste högre krona tillämpas. Den effektiva räntan är beräknad i enlighet med Konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter.

Läs också