Grönt bolån ger dig ränterabatt

Grönt bolån kan sänka lånets räntekostnad

Funderar du på att investera i solenergi och vill baka in investeringen i ditt bolån? Då kan du utöka ditt bolån för att finansiera dina solceller eller installation av bergvärmepump.

Det innebär att du flyttar ditt befintliga bolån och har möjlighet till en ränterabatt som kan sänka den totala räntekostnaden för ditt bolån. För att ta del av det gröna bolånet får belåningsgraden på din bostad vara max 85 % av bostadens värde.

Välj och ansök om grönt bolån

Aktuella effektiva bolåneräntor från 4,28 % - 5,63 %. Hos Skandia behöver du aldrig förhandla om räntan utan du får automatisk rabatt utifrån hur mycket du lånar och bostadens värde. Nedan kan du se en indikation på vilken ränta du kan få på ett grönt bolån hos Skandia.

Kreditgivare: Skandiabanken AB (publ)

Spara 0 kr/år

Vad är din bostad värd? 4 000 000 kr

Hur stort bolån har du? 2 500 000 kr

Exemplet är beräknat 2023-08-29 och utgår från Skandias då lägsta bolåneränta för 3-månaders bindningstid på 4,44 %, upp till 60 % belåningsgrad och rabatt för grönt bolån. Den effektiva räntan är 4,53 %. För aktuella räntor skandia.se. Ett bolån med 3-månaders bunden ränta på 4,44 %, belåningsgrad upp till 60 %, lånebelopp 2 400 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och en återbetalningstid 50 år kostar 12 880 kr/mån (inkl. amortering 4 000 kr). Räntekostnaden sjunker varje månad i takt med att lånet amorteras ned. Totalt belopp att betala under lånetiden 5 068 440 kr utan hänsyn taget till ev. skatteavdrag. Lånet förutsätter panträtt i villa eller fritidshus.

Förmedlingsinformation

Ränterabatt med grönt bolån

När du ansöker om ett grönt bolån för att finansiera dina solceller eller bergvärme har du möjlighet att baka in investeringen i ditt bolån. Blir lånet beviljat får du en grön rabatt på lånets ränta och har på så sätt möjlighet att få ner dina räntekostnader.

Krav för ett grönt bolån

Det gröna bolånet riktar sig till dig som ska installera solceller eller genomföra ett utbyte eller en nyinstallation av bergvärmepump.

  • Vid installation av solceller är minimikravet en installation på 4,5 kW
  • Har du installerat solceller eller bergvärme de senaste 12 månaderna kan du ansöka om ett grönt bolån i efterhand
  • Du behöver flytta ditt nuvarande bolån
  • Din bostad kan ha en belåningsgrad på högst 85 %
  • Du behöver klara en kreditbedömning

Frågor om grönt bolån

Ett grönt bolån innebär att du som äger en villa eller ett fritidshus kan ansöka om ett bolån som ger dig grön ränterabatt när du väljer att investera i förnybar energi så som solceller och bergvärmepump.


Skandiabanken är kreditgivare för de gröna bolånen.


Det gröna bolånet riktar sig till dig som investerar i förnybar energi. Minimikravet är en installation av solceller på minst 4,5 kW som får vara max 12 månader gammal eller utbyte eller nyinstallation av bergvärmepump.

Du behöver även klara en sedvanlig kreditbedömning och ha en belåningsgrad på högst 85%.


Ditt låns belåningsgrad anger hur mycket lån inklusive grönt tilläggslån du har på bostaden i förhållande till marknadsvärdet på bostaden.


3 mån, 1 år, 2 år, 3 år och 5 år.


Ja du kan lösa lånet i förtid, men om lånet är bundet kan det medföra en kostnad (ränteskillnadsersättning).

För att få reda på ränteskillnadsersättningen kan du vända dig till din nuvarande långivare. Du kan även räkna ut en ungefärlig ränteskillnadsersättning på konsumenternas webbplats:
Ränteskillnadsersättning - beräkna kostnad | Konsumenternas.


Du väljer låneupplägg hos Skandia utifrån gällande amorteringskrav.


Amorteringskrav innebär att från och med 1 juni 2016 ska nya bolån med en belåningsgrad över 50 % amorteras.

Vid en belåningsgrad över 70 % ska lånet amorteras med minst 2 % av bostadens totala låneskuld per år. Vid en belåningsgrad som överstiger 50 % men inte 70 % ska lånet amorteras med minst 1 % av bostadens totala låneskuld.

Om du fr.o.m. mars 2018 tar ett nytt bostadslån som överstiger 4,5 gånger hushållets årsinkomst före skatt ska ytterligare 1 % av lånet amorteras årligen utöver kravet som beror på bostadens värde. Som mest kan du behöva amortera 3 % varje år.


Enligt regler om amorteringskrav måste du som kund bifoga ett så kallat amorteringsunderlag när du ska flytta ditt bolån.

Ett amorteringsunderlag visar vilka amorteringsvillkor som gäller för ditt nuvarande lån. Om lånet är tecknat efter den 1 juni 2016 visas även värderingen som ligger till grund för amorteringen samt hur länge den värderingen är giltig.

Du behöver själv kontakta din nuvarande långivare för att få ett amorteringsunderlag och sedan ladda upp det på ”Mina sidor”.


Nej, oftast räcker det med den statistiska datavärdering som görs i samband med ansökan. Skulle det vara så att vi behöver någon ytterligare komplettering hör vi av oss.


Snitträntan är den genomsnittliga bolåneränta som en långivare har gett sina kunder under en viss period. Alla svenska bolångivare måste redovisa vilken snittränta de gett sina kunder varje månad under det senaste året.


Den effektiva räntan används ofta för att jämföra olika ränteerbjudanden mellan olika banker och speglar den totala kostnaden för lånet inklusive avgifter såsom t.ex. uppläggningsavgift och aviavgift.

När du betalar ditt lån med autogiro hos Skandia betalar du inte aviavgift eller uppläggningsavgift.

Den effektiva räntan kan ändå skilja sig mot den ränta du ser i prislistan. Anledningen till det är att i prislistan anges årsräntan på lånet men du betalar ditt bolån månadsvis och den effektiva räntan påverkas även av hur många gånger räntan betalas per år.


Skuldkvoten är hushållets totala skulder i förhållande till bruttoinkomsten.


Du kan ansöka om grönt bolån för din villa och ditt fritidshus.


Ja, givet att du klarar kreditprövningen och installerar solceller på minst 4,5 kW så kan du låna upp till 85% av fastighetens marknadsvärde.


Du betalar ingen aviavgift eller uppläggningsavgift då lånet betalas via autogiro. Däremot kan det tillkomma avgifter för uttag av nya pantbrev.


Förutsatt att det finns tillräckligt med pantbrev uttagna i fastigheten kostar det inget att pantsätta fastigheten. Om det måste tas ut nya pantbrev tar Lantmäteriet ut en kostnad på 2 % av pantbrevs beloppet + 375 kr i administrativ avgift.


Tyvärr inte, dina befintliga bolån måste flyttas i samband med det gröna bolånet.


Redan installerat solceller?

Du som redan hunnit investera i solceller kan ansöka om ett grönt bolån i efterhand och få lånet utbetalt retroaktivt. Minimikravet är en installation av solceller på minst 4,5 kW, som får vara max 12 månader gammal.

Du kan även ansöka om ett grönt bolån om du bytt ut eller gjort en nyinstallation av bergvärmepump de senaste 12 månaderna.

Våra partners