Gröna lån ger dig ränterabatt

Låna till solceller och bergvärme

Börjar det närma sig installation? Då har du möjlighet att ansöka om ett grönt lån som innebär att du får en grön ränterabatt när du väljer att göra en grön satsning. Även du som redan investerat i solceller eller värmepump kan ansöka om ett grönt lån upp till 12 månader efter din installation. För att ta del av våra gröna lån krävs:

  • Installation av solceller på minst 4,5 kW eller installation av bergvärmepump
  • En godkänd och accepterad offert av installatören

Välj och ansök om grönt lån

Privatlån

Vi erbjuder en ränta från 4,95% - 9,97%. Du får då en ränterabatt som bygger på dina ekonomiska förutsättningar, lånets storlek och vald återbetalningstid. Exakt ränta får du besked om först efter att du skickat in en låneansökan och vi har genomfört en kreditprövning.‍ Kreditgivare: Resurs Bank AB (publ)

1 943 kr/mån

Hur mycket vill du låna? 175 000 kr

Återbetalningstid i år:

23456789101112131415

Vid ett kreditbelopp om 150 000 kr med en rörlig årsränta på 6,00 % och 5 års löptid (återbetalningstid) uppgår den effektiva räntan till 6,57 %. I exemplet ingår administrationsavgift om 19 kr per månad och uppläggningsavgift om 399 kr. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 2 919 kr och det sammanlagda beloppet att betala blir 175 535 kr fördelat på 60 avbetalningar. Exemplet förutsätter att ränta och avgifter är oförändrade under hela kreditperioden. Avrundning tillämpas till närmaste högre krona. Den effektiva räntan är beräknad i enlighet med Konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter. Kreditgivare är Resurs.

Bolån

Aktuella effektiva bolåneräntor från 3,86 % - 5,32 %. Hos Skandia behöver du aldrig förhandla om räntan utan du får automatisk rabatt utifrån hur mycket du lånar och bostadens värde. Nedan kan du se en indikation på vilken ränta du kan få på ett grönt bolån hos Skandia. Kreditgivare: Skandiabanken AB (publ)

Spara 3 000 kr/år

Vad är din bostad värd? 4 000 000 kr

Hur stort bolån har du? 2 500 000 kr

Exemplet är beräknat 2023-02-28 och utgår från Skandias då lägsta bolåneränta för 3-månaders bindningstid på 3,79%, upp till 60 % belåningsgrad och rabatt för grönt bolån. Den effektiva räntan är 3,86%. För aktuella räntor skandia.se. Ett bolån med 3-månaders bunden ränta på 3,79%, belåningsgrad upp till 60%, lånebelopp 2 400 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och en återbetalningstid 50 år kostar 11 580 kr/mån (inkl. amortering 4000 kr). Räntekostnaden sjunker varje månad i takt med att lånet amorteras ned. Totalt belopp att betala under lånetiden är 4 677 800 kr utan hänsyn taget till ev. skatteavdrag. Lånet förutsätter panträtt i villa eller fritidshus.

Förmedlingsinformation

Rabatt på räntan

Väljer du att låna till solceller eller bergvärme får du rabatt på lånets ränta.

Ökat värde på huset

När du investerar i solceller eller bergvärme kan du öka värdet på ditt hus.

Lägre elkostnad

Du kan sänka din elkostnad och med solceller kan du dessutom lagra och sälja din oförbrukade el.

Se vad du kan spara med Resurskollen

Vill du veta vad du kan spara med solceller? Vi har lanserat Resurskollen som hjälper dig räkna ut hur mycket solceller skulle kosta dig och hur mycket pengar du på sikt skulle spara vid en investering.

Genom att svara på några enkla frågor får du dessutom en full analys med konkreta förslag på smarta åtgärder för hur du på bästa sätt kan sänka energikostnaderna för just ditt hus.

Börja energieffektivisera med Resurskollen

Klimatsmart privatlån

Att satsa på förnybar energi är något som både du och miljön tjänar på. Därför vill vi göra det enkelt för dig att ta klimatsmarta beslut genom att erbjuda en attraktiv ränterabatt med vårt gröna privatlån. Utöver en förmånlig ränta är lånet extra fördelaktigt för dig som:

  • Har en belåningsgrad på mer är 85 % och saknar ledigt utrymme i ditt nuvarande bolån
  • Inte har möjlighet att flytta ditt befintliga bolån på grund av bundna räntor

Grönt bolån kan sänka lånets totala räntekostnad

Funderar du på att investera i solenergi och vill baka in investeringen i ditt bolån? Då kan du utöka ditt bolån för att finansiera dina solceller eller installation av bergvärmepump.

Det innebär att du flyttar ditt befintliga bolån och har möjlighet till en ränterabatt som kan sänka den totala räntekostnaden. För att ta del av vårt gröna bolån får belåningsgraden vara max 85 % av bostadens värde.

Våra partners

Har du redan installerat solceller?

Du kan ansöka om ett grönt lån hos oss trots att du redan installerat solceller på ditt tak. Du får då privatlånet utbetalt retroaktivt och för att ta del av vårt gröna bolån behöver du flytta ditt nuvarande bolån.

Minimikravet är en solcellsinstallation på minst 4,5 kW, som får vara max 12 månader gammal, alternativt utbyte eller nyinstallation av bergvärmepump.

Mer om gröna bolån

Skandiabanken är kreditgivare för de gröna bolånen.


Grönt bolån riktar sig till dig som investerar i förnybar energi. Minimikravet är en solcellsinstallation på minst 4,5 kW som får vara max 12 månader gammal eller utbyte eller nyinstallation av bergvärmepump.
Du behöver klara en sedvanlig kreditbedömning och ha en belåningsgrad på högst 85%.


3 mån, 1 år, 2 år, 3 år och 5 år.


Givet att du installerar solceller på minst 4,5 kW så kan du låna upp till 85% av fastighetens marknadsvärde och att du klarar kreditprövningen.


Du väljer låneupplägg hos Skandia utifrån gällande amorteringskrav.


Från och med 1 juni 2016 ska nya bolån med en belåningsgrad över 50% amorteras.
Vid belåningsgrad över 70 % ska lånet amorteras med minst 2% av bostadens totala låneskuld per år. Vid belåningsgrad som överstiger 50% men inte 70% ska lånet amorteras med minst 1 % av bostadens totala låneskuld.
Om du fr.o.m. mars 2018 tar ett nytt bostadslån som överstiger 4,5 gånger hushållets årsinkomst före skatt ska ytterligare 1% av lånet amorteras årligen utöver kravet som beror på bostadens värde. Som mest kan du behöva amortera 3% varje år.


Enligt regler om amorteringskrav måste du som kund bifoga ett så kallat amorteringsunderlag när du ska flytta ditt bolån. Ett amorteringsunderlag visar vilka amorteringsvillkor som gäller för ditt nuvarande lån. Om lånet är tecknat efter den 1 juni 2016 visas även värderingen som ligger till grund för amorteringen samt hur länge den värderingen är giltig.
Du behöver själv kontakta din nuvarande långivare för att få ett amorteringsunderlag och sedan ladda upp det på ”mina sidor”.


Du betalar ingen aviavgift eller uppläggningsavgift då lånet betalas via autogiro.
Det kan tillkomma avgifter för uttag av nya pantbrev.


Ja, men om lånet är bundet kan det medföra en kostnad (ränteskillnadsersättning).

För att få reda på ränteskillnadsersättningen kan du vända dig till din nuvarande långivare. Du kan även räkna ut en ungefärlig ränteskillnadsersättning på:
Ränteskillnadsersättning - beräkna kostnad | Konsumenternas


Nej, befintliga bolån måste flyttas i samband med  lånet till solcellerna.


Belåningsgraden anger hur mycket lån inklusive gröna tilläggslånet du har på bostaden i förhållande till marknadsvärdet på bostaden.


Nej, oftast räcker det med den statistiska datavärdering som görs i samband med ansökan. Skulle det vara så att vi behöver någon ytterligare komplettering hör vi av oss.


Snitträntan är den genomsnittliga bolåneränta som en långivare har gett sina kunder under en viss period. Alla svenska bolånegivare måste redovisa vilken snittränta de gett sina kunder varje månad under det senaste året.


Den effektiva räntan ändvänds ofta för att jämföra olika ränteerbjudanden mellan olika banker och speglar den totala kostnaden för lånet inklusive avgifter såsom t.ex. uppläggningsavgift och aviavgift.
När du betalar ditt lån med autogiro hos Skandia betalar du inte aviavgift eller uppläggningsavgift. Den effektiva räntan kan ändå skilja sig mot den ränta du ser i prislistan. Anledningen till det är att i prislistan anges årsräntan på lånet men du betalar ditt bolån månadsvis och den effektiva räntan påverkas även av hur många gånger räntan betalas per år.


Skuldkvoten är hushållets totala skulder i förhållande till bruttoinkomsten


Förutsatt att det finns tillräckligt med pantbrev uttagna i fastigheten kostar det inget att pantsätta fastigheten. Om det måste tas ut nya pantbrev tar Lantmäteriet ut en kostnad på 2% av pantbrevs beloppet + 375 kr i administrativ avgift.


Du kan ansöka om grönt lån för villa och fritidshus.


Mer om gröna privatlån

Resurs Bank är kreditgivare för gröna privatlån.


Resurs gröna privatlån riktar sig till hushåll som investerar i förnybar energi, samt till hushåll i fastigheter med energiklass A. Minimikravet är en solcellsinstallation på minst 4,5 kW som får vara max 12 månader gammal eller utbyte eller nyinstallation av bergvärmepump.
Det är viktig för oss att du som lånekund har förutsättningar att betala tillbaka ditt lån, därför måste du som kund ha fyllt 20 år och ha en fast inkomst på minst 140 000 kr om året. Vi kontrollerar därefter din betalningsförmåga genom att ta en kreditupplysning. Är du långtidssjukskriven eller har en betalningsanmärkning kommer din ansökan inte att godkännas.


Hur mycket ditt lån kommer att kosta varje månad beror på: räntan, hur stort lånet är och vilken återbetalningstid du har valt. Ta hjälp av vår lånekalkylator för att räkna ut din ungefärliga månadskostnad. Du ändrar själv lånebelopp och återbetalningstid och ser där en uppskattning av vad lånet kommer att kosta.


Vilken ränta du får beror till stor del på dina ekonomiska förutsättningar, lånets storlek och vald återbetalningstid. Den exakta räntan får du besked om först efter att du skickat in en låneansökan och vi har genomfört en kreditprövning. Vi använder oss både av rörlig, individuell ränta.
Lånebelopp: 10 000–500 000 kr
Rörlig ränta: 3,10–9,97 %
Återbetalningstid: 1-15 år


Lånar du pengar tillsammans med någon har du större chans att få lånet beviljat. En person blir då huvudsökande och den andra medsökande. Som bank betyder det att säkerheten ökar och vi kan ge dig bättre lånevillkor.


Vad är fördelarna med solceller?

Fördelarna med solenergi är många. Du både klimatsäkrar och kan höja värdet på din bostad. Dessutom blir du mindre beroende av de stora elbolagen och eventuella prishöjningar. Inte nog med det, på sikt kan du spara pengar om du väljer att investera i solceller. Här berättar vi mer om fördelarna och hur solceller fungerar.