Så höjer du värdet på din bostad!

Det har blivit dags att skaffa ny bostad, och nu återstår bara att sälja din nuvarande och få så bra betalt som möjligt. Men hur gör du för att maximera värdet på din befintliga bostad och vilka satsningar ger bäst effekt på värdet? Är det exempelvis värt att renovera toaletter och kök? Viktiga frågor som tre erfarna mäklare på Mäklarringen har svaren på.

Är det värt att renovera bostaden inför en försäljning?

Eva Lundqvist Auktoriserad fastighetsmäklare Mäklarringen:

– Det är högst individuellt och olika för varje bostad. Säljer du ett äldre hus gör vi en förbesiktning. Om det exempelvis visar sig att yttertaket är väldigt dåligt kan det vara värdefullt att ta in en offert så att de som kommer på visningen vet vad de ska avsätta i sin budget.

Att byta kök eller spendera mycket pengar på att renovera ett badrum innebär en stor risk. Det är osäkert om du får tillbaka pengarna när du säljer, så håll det enkelt. Det går att skapa en ny känsla i hemmet genom att rensa bort så många prylar som möjligt eller måla vitt om det är starka färger på väggarna.

Karolina Asplind, Reg Fastighetsmäklare Mäklarringen:

– Det beror på skicket på din bostad och hur marknaden ser ut. Förra året var det inte värt alls, men nu lönar det sig mer om du har ett dåligt kök eller badrum. Många har inte råd att både renovera och betala en kontantinsats på hundratusentals kronor. Då kan det kännas värt att köpa något som är i bra skick. Om du väljer att renovera, välj inte det billigaste alternativet.

Det fungerade för några år sedan men det gör det inte nu. Satsa på en bra bänkskiva, ugn och vitvaror med relativt bra kvalitet så säljer mäklaren in att det är ett bra kök. Och om du ska sälja inom en snar framtid kan det vara värt att haka på trender, annars är det bäst att göra något lite mer tidlöst. Fundera också på vilken typ av renovering du kan göra själv för att hålla nere kostnaderna.

Leonardo Guevara Reg Fastighetsmäklare Mäklarringen:

– Är det ett risigt badrum eller kök så kan det vara värt att renovera, och om du måste prioritera något av det så skulle jag säga badrummet.

Det är viktigt att det görs ordentligt, för ett slarvigt arbete kan istället sänka värdet på bostaden. Ett tips är att renovera direkt när du flyttar in istället för att vänta tills det är dags att sälja. Då får du njuta av det renoverade hemmet själv!

Jag sålde två exakt likadana lägenheter, men den ena hade lagt in vit ekparkett vilket förmodligen gjorde att de fick 200 000 kronor mer.

Hur mycket kan en renovering påverka slutpriset?

Eva:

– Det är svårt att säga. Jag rekommenderar att inte göra några större renoveringar, men enklare förbättringar kan definitivt löna sig enligt min erfarenhet.

Karolina:

– Visst kan det påverka slutpriset, men hur mycket är olika. Jag sålde två exakt likadana lägenheter, men den ena hade lagt in vit ekparkett vilket förmodligen gjorde att de fick 200 000 kronor mer.

Leonardo: 

– Det går inte att säga en siffra, varje bostad måste bedömas individuellt.

Gör skillnad innan försäljningen

Låna till både stora och små förändringar

Hur mycket vill du låna?

Ange ett lånebelopp mellan 10 000 kr och 300 000 kr. Välj därefter den återbetalningsplan som passar dig.

Välj återbetalningsplan

Din betalningsplan på 6 - 12 år baserat på månatlig avbetalning.

 • Betala
  838 kr
  per månad i
  12 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  936 kr
  per månad i
  10 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  1 088 kr
  per månad i
  8 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  1 344 kr
  per månad i
  6 år
  Exempelränta 8,02 %
Representativt exempel: Vid ett kreditbelopp om 100 000 kr med rörlig årsränta om 8,02 % och 6 års löptid (återbetalningstid) uppgår den effektiva räntan till 8,88 %. I exemplet ingår administrationsavgift om 19 kr per månad och uppläggningsavgift om 399 kr. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 1 792 kr och det sammanlagda beloppet att betala blir 129096 kr fördelat på 72 avbetalningar. Exemplet, som är beräknat 2017-09-01, förutsätter att ränta och avgifter är oförändrade under hela kreditperioden. Avrundning till närmaste högre krona tillämpas. Den effektiva räntan är beräknad i enlighet med Konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter.

Läs också