Så planerar du ditt bröllop - Bröllopskoordinatorns bästa tips

Bröllopet ska vara en av livets stora fester. Det ska vara en tid för nära och kära att samlas och fira brudparet under hela dagen. Men en sådan fest kräver mycket förberedelse. Mitt i allt detta kanske du glömmer bort det allra viktigaste – att faktiskt njuta av dagen.

Bloggaren och bröllopskoordinatorn Johanna Kajson har hjälp många par med såväl planering som genomförande av alla former av bröllop. Vi har träffat henne för att ta reda på vad man bör tänka på samt vilka fallgropar som finns när det har blivit dags att planera en av de viktigaste dagarna i livet.

Vad är ett lyckat bröllop enligt dig?

– Ett lyckat bröllop är ett bröllop där man ser och känner att brudparet gjort precis så som de vill och vågat gå utanför ramar och normer. Mitt jobb som bröllopskoordinator är att hjälpa er skapa era drömmar, inte någon annans.

Vilket är ditt bästa bröllopsminne? 

– Bortsett från mitt eget bröllop så var det när min syster gifte sig, vi gick genom de skånska fälten fram till vigseln en varm julidag. Utomhusvigslar är magiska när vädret tillåter i Sverige.

Är det svårt att nå upp till de förväntningar som ställs inför ett bröllop?

– Inte så länge brudparet är ärliga med vad de vill ha ut av sin bröllopsdag. Kommunikationen är väldigt viktig i möte med mina kunder och jag frågar hellre 10 frågor för mycket för att hitta exakt vad just de är ute efter. Så nej, mitt mål är snarare att överträffa kundernas förväntningar än att nå upp till dem – att skapa den där extra wow-känslan.

Tre tips för att planera ett lyckat bröllop

1. Gör en prioriteringslista

Glöm inte att denna dagen handlar om er. Bestäm vad som ska bokas och se till att göra det så snabbt som möjligt.

2. Sätt en tydlig budget

Vad ska vi fokusera på och hur mycket får det kosta. Bestäm er för var ni ska spendera och var ni kan hålla igen på. Gå tillbaka till prioriteringslistan om kostnaderna börjar skena.

3. Ha kul när ni planerar

Öppna en flaska vin och spela danslistan medan ni tar tag i to do-listan. Det är viktigt att ni tar beslut gemensamt.

Bild: Johanna Kajson, Bloggare och Bröllopskoordinator

johanna_kaison

Ett lyckat bröllop är ett bröllop där man ser och känner att brudparet gjort precis så som de vill och vågat gå utanför ramar och normer.

Vanliga missar vid bröllopsplanering

Det är lätt att dra gång med för mycket på en gång. Börja istället med de stora sakerna som lokal, mat och vigselplats. Vänta med att beställa de där roliga vimplarna. Var inte rädd för att be om hjälp. Kom ihåg att de flesta tycker nog att det är en ära att få hjälpa till vid bröllop. Men när är det bra att ta hjälp av en bröllopsplanerare, och vad är det du kan få hjälp med?

– Ta kontakt med en bröllopsplanerare så tidigt som möjligt i planeringsprocessen. Jag brukar få mail från många kunder bara några dagar efter att de förlovat sig, som är redo att dra igång.

Det vanligaste är att vi börjar med en så kallad bröllopskonsultation, en slags crash course i hur du själv kan planera ditt bröllop.

– Vissa brudpar bokar bara den och kan sedan planera hela sitt bröllop själva därefter, medan andra gärna tar avstämningsmöten med mig en gång i månaden. Ni kan också ta in en bröllopskoordinator som projektleder och regisserar hela dagen med alla leverantörerna medan ni njuter av er stora dag.

Johanna är tydlig med att det är superviktigt att kunna slappna av och vara i nuet.

Planera det perfekta bröllopet, kostnad

Johannas bästa tips för bröllopsplaneringen

1. Sätt datum så tidigt som möjligt

Folk är väldigt upptagna idag, så boka upp dem så tidigt som det bara går.

2. Skicka ut en Save-The-Date

Här kan ni vara klassiska och göra ett snyggt utskick som hamnar i brevlådan, eller så kan ni vara moderna och skicka ut via sms eller sociala medier.

3. Gör moodboards tillsammans

Sätt upp bilder ni fastnar för och sätt fart på inspirationen.

En bröllopskoordinator låter er fokusera

Det är såklart mycket att tänka på inför ett bröllop. Oavsett om ni vill skapa något stort eller litet så är det i slutändan er upplevelse som räknas. En bröllopskoordinator kan hjälpa till med det lilla och det stora, ge inspiration samt hjälpa till med alla de kontakter som behövs. Det kan vara en bra idé att ta in den hjälp ni behöver så att ni som trolovade kan fokusera på det som är viktigast för dagen ­– varandra!

Hur ska ditt bröllop vara?

Låna till den perfekta bröllopsdagen

Hur mycket vill du låna?

Ange ett lånebelopp mellan 10 000 kr och 300 000 kr. Välj därefter den återbetalningsplan som passar dig.

Välj återbetalningsplan

Din betalningsplan på 6 - 12 år baserat på månatlig avbetalning.

 • Betala
  566 kr
  per månad i
  12 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  632 kr
  per månad i
  10 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  733 kr
  per månad i
  8 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  905 kr
  per månad i
  6 år
  Exempelränta 8,02 %
Representativt exempel: Vid ett kreditbelopp om 100 000 kr med rörlig årsränta om 8,02 % och 6 års löptid (återbetalningstid) uppgår den effektiva räntan till 8,88 %. I exemplet ingår administrationsavgift om 19 kr per månad och uppläggningsavgift om 399 kr. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 1 792 kr och det sammanlagda beloppet att betala blir 129096 kr fördelat på 72 avbetalningar. Exemplet, som är beräknat 2017-09-01, förutsätter att ränta och avgifter är oförändrade under hela kreditperioden. Avrundning till närmaste högre krona tillämpas. Den effektiva räntan är beräknad i enlighet med Konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter.

Läs också