Vägen till bästa bilsemestern

Att åka på bilsemester är ett härligt och spännande sätt att upptäcka nya platser på. Därför frågade vi Motormännens reseexpert Karl von Schoultz om hur du bäst planerar en semester på vägarna.

Upplev nya platser

Det finns otroligt mycket att se och upptäcka i Europa, och att ta bilen kan vara ett bra sätt om du vill utforska nya och svårtillgängliga områden.

Karl von Schoultz har samlat på sig massor av bra tips på hur du bäst kan njuta av din bilsemester. Vi frågade honom vad hans råd skulle vara till någon som planerar att ge sig ut på the open road:

– Först av allt bör du fundera på vilken typ av semester du vill ha. Vill du åka runt bland franska vingårdar, Italiens pittoreska byar eller uppleva den bayerska landsbygden så är bilen perfekt. Men om du vill åka till en storstad som London eller njuta av sol och bad så kanske det är bekvämare, och billigare, att flyga.

Vill du åka runt bland franska vingårdar, Italiens pittoreska byar eller uppleva den bayerska landsbygden så är bilen perfekt

Du styr resan

Hur viktigt är det egentligen att planera resan? Det beror förstås helt och hållet på hur du är som person. När du åker på  bilsemester har du möjligheten att göra exakt det du vill. Åker du på charter är det någon annan som har tänkt igenom allt, men tar du bilen så får du själv bestämma vart ni ska åka, var ni ska bo, vilken restaurang ni ska äta på och mycket mer. Om det är första gången så kan det vara smart att börja med en vända i Danmark eller norra Tyskland istället för spanska solkusten.

– Ett vanligt misstag många gör är att underskatta hur långa avstånden faktiskt är. Det kanske ser ut som en enkel körning på kartan men tar betydligt längre tid än planerat. Bara för att det heter bilsemester går det inte ut på att köra så mycket bil som möjligt. Det är bra att tänka på, framförallt om barnen ska med. Sen kan det ju hända oväntade saker längs vägen, och då blir du nöjd om du har planerat in några reservdagar i resplanen. Läs på om de olika ländernas trafikregler och restriktioner så att du inte åker på onödiga avgifter.

Bilesmester_resurs_bank_låna

Lägg upp en resplan

Det är en bra idé att planera din rutt innan du sätter dig i bilen. Ju mer noggrann du är desto färre problem riskerar du att möta under resan. Det kanske inte låter riktigt lika spännande och äventyrligt, men det gör hela resan mycket enklare.

Karl brukar råda folk att försöka undvika att boka hotell i förväg för att inte låsa upp sig. Att kunna vara spontan under resan har sina fördelar, samtidigt är han tydlig med att det kan vara ett onödigt stressmoment att inte ha boendet ordnat om du åker under högsäsong. Så ett tips är att ändå tänka igenom din resa innan du ger dig ut på vägarna.

Ha en trevlig semester!

Expertens tips för en lyckad bilsemester:

 • Räkna ut kostnaden för bensin, färjor och hotell i förväg
 • Kör inte för långa sträckor – ta pauser och njut av omgivningarna
 • Lägg upp en resplan
 • Kolla upp trafikregler och avgifter för länderna du tänkt besöka

Läs mer hos Motormännen

Semestra med bilen

Ett lån som tar dig lite längre

Hur mycket vill du låna?

Ange ett lånebelopp mellan 10 000 kr och 300 000 kr. Välj därefter den återbetalningsplan som passar dig.

Välj återbetalningsplan

Din betalningsplan på 6 - 12 år baserat på månatlig avbetalning.

 • Betala
  1 327 kr
  per månad i
  12 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  1 484 kr
  per månad i
  10 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  1 726 kr
  per månad i
  8 år
  Exempelränta 8,02 %
 • Betala
  2 136 kr
  per månad i
  6 år
  Exempelränta 8,02 %
Representativt exempel: Vid ett kreditbelopp om 100 000 kr med rörlig årsränta om 8,02 % och 6 års löptid (återbetalningstid) uppgår den effektiva räntan till 8,88 %. I exemplet ingår administrationsavgift om 19 kr per månad och uppläggningsavgift om 399 kr. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 1 792 kr och det sammanlagda beloppet att betala blir 129096 kr fördelat på 72 avbetalningar. Exemplet, som är beräknat 2017-09-01, förutsätter att ränta och avgifter är oförändrade under hela kreditperioden. Avrundning till närmaste högre krona tillämpas. Den effektiva räntan är beräknad i enlighet med Konsumentverkets allmänna råd om konsumentkrediter.

Läs också