Vad kostar det att äga en bil?

Att äga en bil är såklart inte gratis. Du behöver tänka på allt från drivmedel och försäkring till service och skatt. Något som är lätt att missa är värdeminskningen på bilen samt andrahandsvärdet när du går in i ett bilägande. Vi har pratat med Carl-Erik Stjernvall, tekniker hos Motormännen, som gav råd om hur du blir mer medveten om ekonomin kring att äga en bil.

Tänk på värdeminskningen

Det som många missar är att titta på andrahandsvärdet, värdetappet. Det är den största kostnaden som är en stor osäkerhet. Om du däremot köper en ny eller 1-2 år gammal bil och har den under lång tid, då har naturligtvis värdeminskningen en mindre betydelse. Så, hur tar du då reda på andrahandsvärdet? Tittar du på en specifik bilmodell, eller ny bilmodell som inte funnits på marknaden tidigare, så är det svårt att avgöra. Då får du försöka titta på historiken.

– Det gäller att läsa på. De som kallas för prestigemärken, exempelvis BMW, Mercedes eller Audi, har ofta procentuellt sämre andrahandsvärde än andra bilar. De modeller som många anser vara trygga bilval som exempelvis Kia, Toyota och Volvo, är ofta ett tecken på att de har ett bättre andrahandsvärde. En tumregel är också att udda och mindre bilmärken inte har lika positivt andrahandsvärde som de större och mer trygga bilmärkena.

Kostnader att ha koll på:

  • Värdeminskning
  • Bränsleförbrukning
  • Bilskatt
  • Försäkring
  • Kontrollbesiktning
  • Servicekostnad
  • Övriga driftskostnader

Kostnader att tänka på när du äger en bil

Bränsle är en självklar kostnad för alla bilägare, men kör du som genomsnittsbilisten så spelar inte bränsleåtgången en så stor roll. Visst är det stor skillnad på 0,5 och 1 liter per mil, men att jämföra mindre skillnader har inte så stor betydelse för totalkostnaden.

Förutom bilskatt och försäkring så har du även en servicekostnad, och den kan variera mycket. Exempelvis så har Sveriges vanligaste bil, Volvo V70, visat sig vara väldigt kostsam.  Om service bakats in i nybilspriset, så att det ser ut som att den är gratis, är det viktigt att ta reda på hur servicekostnaden förhåller sig till nybilspriset.

– När du köper bilen kan du ofta teckna ett serviceavtal, vilket betyder att du prenumererar på service för en månadskostnad. Då är det vanligtvis också en lägre totalsumma för bilservice.

I Sverige har vi relativt bra trygghet i form av en garanti samt motorskadeförsäkring som täcker 8 år och ett visst antal mil. Många marknadsför sig som att de har lång garantitid, men i många fall är det egentligen kortare. Här gäller det att kolla upp vad som faktiskt gäller och läsa det finstilta.

Ta hjälp av Motormännens kostnadskalkyl

Dags att låna till bilköpet?

Dags för kombi, sedan eller cabriolet?

Hur mycket vill du låna?

Ange ett lånebelopp mellan 10 000 kr och 300 000 kr. Välj därefter den återbetalningsplan som passar dig.

Läs också